Dělám věci pořádně nebo vůbec
říká champion KRÁL VÍN České republiky 2019 Ing. Tomáš Vican, MBA, MSc., Ph.D. v našem tradičním rozhovoru s loňským championem. Článek jsem chtěl původně nazvat „Americký sen v Čechách“, ale Tomáš mi to zakázal. Nicméně stojím si z svým, že při pohledu zvenčí to vypadá, že Tomášovi padá jen a jen dobrá karta a tempo, se kterým buduje své vinařství i kvalita vyprodukovaných vín jsou neuvěřitelné.
„Od začátku jsem cílil na to, abych se mohl se svým vínem srovnávat se světovou špičkou a proto mne moc těší nejen titul championa, ale zejména získané zlaté a velké zlaté medaile na soutěžích OIV“. Zajímavé je, že se championem stalo víno z prvního ročníku, který vinařství zpracovávalo (2015), recept na takto raketový start Tomáš neprozradil. Vysokou kvalitu vín i přístupu k vinohradnictví či turistice potvrdil i zisk titulu Vinařství roku.
Jak to všechno začalo? Tomáš po studiích pracuje pro mezinárodní farmaceutickou firmu a rychle postupuje až na místa nejvyšší, za své počiny dokonce získává titul marketér roku. Paralelně s tím však, spolu s manželkou, zakládají před 17 lety v Brně Vinnou galerii – místo, kde se propojuje víno s uměním, následně vzniká i soutěž FESTWINE. Odtud je již jen krůček do filmařské branže. Tomáš se stává nejprve koproducentem poté producentem filmů nejen s vinařskou tématikou. Určitě pamatujete Bobule, jejichž třetí pokračování vstoupilo do kin v letošním roce, ale jsou to i Lidice nebo třeba Bajkeři.
V době mezi tím vším se mu podařilo koupit bývalou armádní střelnici na Mušlově, na samé hranici CHKO Pálava. Objekt bývalé střelnice zrekonstruoval na letní sídlo, následně však vše nabírá obrat jiným směrem. Naskýtá se možnost koupit vinice ležící okolo sídla, které spolu se sklepy v Bulharech tvoří základ nového vinařství, které ročníkem 2015 vstupuje na trh. Okolo „letního sídla“ postupně vyrůstá sýrárna, sklad s vinným barem a naposledy i „vinařská stodola“ s kompletním velmi šetrným zpracováním hroznů, kvašením a láhvovací linkou, která zvládá nejen klasické „sedmičky“, ale také minibarové 0,187 l lahvičky a Tomášovu pýchu čtvrtlitrové dokonalé zmenšeniny jeho lahví. Nechybí tu ani nové sudy, které vznikají z regionálního moravského dubu. Vzniká tak velmi úspěšná Farma Pálava – tvůrce regionálních produktů. V Bulharech se z výrobních sklepů stávají sklepy ležácké s velkou kapacitou sudů a samozřejmě také pýcha Tomáše Vicana – sklep Kvevri. Obrovská výhoda zpracování hroznů přímo na farmě je zkrácení cesty z vinice do lisu a pochopitelně také ulehčení práce pro všechny při vinobraní.
Více se dozvíte v nové knize KRÁL VÍN České republiky 2020, která vyjde v září.