Galavečeře s královskými víny
Již šestiletou tradici mají galavečeře konané poslední večer nejdelšího evropského festivalu jídla a vína v Táboře pod vedením vinařského publicisty Branko Černého. V posledních letech se z nich vykristalizovala galavečeře snoubící pokrmy z vína se špičkovými víny, která získala exkluzivní zlaté medaile a zároveň označení pěti korunek v soutěži posledního ročníku KRÁL VÍN České republiky.
Táborský festival se potýkal s problémy způsobenými změnou provozovatele Střelnice, v jejichž sálech minulé roky hostoval. Doslova na poslední chvíli, pár dnů před začátkem festivalu, se aktivity přesunuly do hotelu Palcát a nutno říci, že to galavečeři jen prospělo. Designové prostředí restaurace, ochotný a milý personál a velmi šikovní kuchaři udělali skvělou atmosféru pro nejlepší vína z Moravy a show Branko Černého.
Branko k tomu říká: "Táborský festival je úchvatný projekt. Pořadatelé tu odvádějí neuvěřitelné množství práce. Na měsíc se do Tábora přemístí vinařská i gastronomická špička a co víc - všechny akce jsou vyprodané. Dokonce včera se konaly tři akce najednou a na všech bylo plno. Klobouk dolů."
Přečtěte si, co vše bylo v rámci snoubení prezentováno:
TANZBERG MIKULOV - Sekt Chardonnay & Ryzlink vlašský 2010 jakostní šumivé víno
Tataráček z kachních prsou s karamelizovaným jablkem a omáčkou z vinné grappy
VÍNO J.STÁVEK - Rosé Nad Zahrady 2012 pozdní sběr
VITIS – Rulandské bílé 2012 pozdní sběr
Francouzská cibulačka ze silného vývaru s bylinkovými krutony
VINAŘSTVÍ NA ŠPIČÁKU – Ryzlink rýnský 2012 moravské zemské víno
AMPELOS – Ryzlink rýnský 2012 pozdní sběr
Šafránové risotto s bílým vínem, parmazánem a grilovanou krevetou
VBV – Muškát moravský 2012 pozdní sběr
AMPELOS – Ryzlink rýnský 2012 pozdní sběr
Konfitované kuřecí prso s kůží plněné ořechovým máslem s omáčkou beurre blanc a glazírovanou růžičkovou kapustičkou
ILIAS – Tramín 2012 výběr z hroznů – polosladké
VITIS – Frankovka 2011 pozdní sběr
HŘIBA Zweigeltrebe 2011 pozdní sběr
Vepřová panenka připravovaná ve vakuu, přeliv z portského vína s demi-glace a divokými brusinkami, pyré z černého kořene
MAŇÁK – Cabernet Sauvignon 2011 výběr z hroznů barrique
VINUM MORAVICUM – Neronet 2008 jakostní
Sorbet z červeného vína a malin, vanilka pěna s limetkovým želé
VOLAŘÍK – Pálava 2012 výběr z hroznů – sladké