Hustopečské snoubení
Růžová premiéra byla v Hustopečích komorní, přesto však skvělá a nezapomenutelná. V hotelu Centro totiž otevřeli novou restauraci Amandé, kterou řídí známý šéfkuchař Viliam Harašta. Ten připravil skvělé šestichodové menu a společně se sous chefem ho i skvěle k vínům odprezentoval.
Tradiční soutěž růžových vín a klaretů JAROVÍN ROSÉ byla letos vypsána výhradně pro česká a moravská vína, což jí přineslo rekordní účast vinařů i vín. 82 vinařů a vinařských podniků přihlásilo celkem 216 soutěžních vzorků. Championem soutěže se stal se ziskem 91,33 bodů Merlot rosé 2015 výběr z hroznů z VINAŘSTVÍ VAJBAR. Nově vytvořenou kategorii klaretů vyhrálo se ziskem 89 bodů Svatovavřinecké klaret 2015moravské zemské víno ze ZD NĚMČIČKY. Kategorii perlivých a šumivých vín vyhrála se ziskem 86,67 Frankovka rosé frizzante 2015 pozdní sběr z VINAŘSTVÍ VAJBAR. Kategorii sladkých vín ovládl s 90 body Cabernet Sauvignon rosé 2015 jakostní víno odrůdové z VINAŘSTVÍ KACHYŇA. Velmi prestižní cenu za nejlepší kolekci vín vyhrálo VINAŘSTVÍ VAJBAR.
Navíc v rámci velké vlny propagace perlivých a šumivých vín, pořadatelé přesunuli hodnocení těchto vín z největšího vinařského projektu KRÁL VÍN České republiky na jarní termín a spolu s rosé víny tak mohli návštěvníci ochutnat více než čtyřicet skvělých domácích sektů a perlivých vín.
Viliam Harašta k vínům připravil šestichodové menu inspirované středomořskou kuchyní v podobě tapas. Postupně jsme si vychutnali rajče s mozzarellou a bazalkou na ciabattě, marinovaný losos s citronovou trávou na bagetce, prosciutto s citrusovým gelem, olivovou tapenádu, makrelu s estragonem na karotkovém pyré a burgundské hovězí podávané v čekankovém puku.
V programu samozřejmě nechyběla ani degustace vítězného vína – championa soutěže JAROVÍN ROSÉ 2016, Merlotu rosé 2015 výběr z hroznů z Vinařství Vajbar, ani soutěž o nejrůžovější pár, které se účastnili téměř všichni návštěvníci.
Jak bývá dobrým zvykem na akcích KRÁL VÍN České republiky, i tentokrát se pomáhalo potřebným. Pro sdružení Mamma Help vyrobil Bronislav Vajbar, ve spolupráci s AMB Auto Praha, růžová Mamma vína. K loňskému Cabernet Moravia letos přibyla Frankovka 2015 rosé pozdní sběr, medailistka z JAROVÍN ROSÉ. Návštěvníci si tak mohli vybrat, zda koupí za 150 Kč Cabernet Moravia či za 200 Kč novou Frankovku. Opět celá částka za víno putuje do Mamma Helpu. Kasička se zaplnila další necelou tisícovkou.