Jarovín Rosé málem uplaval

11. ročníku mezinárodní soutěže rosé vín počasí nepřálo. Průtrži mračen navzdory si skvělá vína do romantických uliček Znojma přišlo ochutnat 270 návštěvníků. Navzdory dešti se podávalo skvělé menu hotelu Happy Star i grilovalo.

Již několik let se pořádá degustace jediné specializované soutěže na rosé vína u nás v historických uličkách královského města Znojma. V loňském roce přišla průtrž mračen uprostřed akce, ale díky slunečnému začátku i konci se lámaly návštěvnické rekordy. Letos svítilo sluníčko pouze na přípravu. Pořadatelé tu s vydatnou podporou města Znojma, které je hlavním partnerem akce, postavili pódia vyrovnávající šikmé ulice a řadu stanů v okolí radnice v Obrokové ulici.

Pochopitelně, že dvěma dnům příprav ve Znojmě předcházela mnohem delší příprava soutěže jako takové. Vína byla třeba svézt, vytřídit, očíslovat a ohodnotit. O všech těchto aktivitách jsme informovali v minulých článcích. Neocenitelným pomocníkem se stal FORD Transit Connect. Na pohled malé a kompaktní červené vozítko dokázalo pojmout téměř nekonečné množství beden s víny, chladiči, olivami, sýry…

Poslední sluníčko bylo na obloze vidět před 14. hodinou, poté se hrozivě zatáhlo a začalo pršet. Přesto již před 16. hodinou (stanovený začátek) přicházeli první milovníci vína, někteří stylově v pláštěnkách. Když už se zdálo, že nemůže být hůře, nebe se otevřelo a z deště přešlo na liják. Při něm se bohužel také ochladilo o dobrých 10°C, takže první příchozí zjevně litovali svých šortek a sandálků. Naštěstí se okolo 19. hodiny počasí umoudřilo a voda přestala padat. „Vylili jsme ji ze stanů a elektrických rozvodů a rozjeli prezentaci na plno“ říká organizátor Branko Černý.     

Kromě 150 vín (prezentovala se jen pozitivně hodnocená vína) tu mohli návštěvníci ochutnat i tradiční neutralizační sousta v podobě oliv Carbonell, sýrů z mlékárny Moravia Lacto a domácího pečiva. Pochopitelně, že nechyběla ani nejčistší voda k vínu Aquila doplňující tekutiny a espresso Lavazza Blue regenerující chuťové buňky.

Výborné menu připravili kuchaři z hotelu Happy Star. Nabízeli tradiční i netradiční pokrmy k rosé, snad i inspiraci na jarní a letní dny. Ochutnali jsme tatar ze zauzeného matjesu s dionsko-koprovým dipem a bramborovými restinkami, do růžova pečená kachní prsíčka na tymianovém demiglace s krémovou polentou a sušenými rajčaty, konfitované vepřové kolínko na sosu z černého piva a medu s tradiční lepenicí, lososový medailonek  na houbovém kuskusu s omáčkou z divokého česneku a Mascarpone krém prokládaný rumovým piškotem na salátě z lesních plodů. Novinkou letošního roku byla účast Ládi Grilemana – nové řady poctivých specialit na gril z Kosteleckých uzenin. Uzeniny byly grilovány na dřevěných briketách ve stylových grilech připomínajících pivní sudy.

A co k akci říká organizátor Branko Černý? „Počasí ovlivnit nedokážeme. Snažili jsme se posílit počet stanů, díky tomu akce běžela i v nepříznivém počasí splavně. Moc děkuji všem, kteří v tom mokru přišli a obdivuji je. Doufám, že vína i gastronomie chutnala a že se v příštím roce sejdeme v rozjásaném jarním slunci“.

Více obrázků

Děkujeme partnerům vinařského projektu KRÁL VÍN České republiky
Asalonta

slamove
vrbice1
vrbice2
pálava
bouřka
mikulov
svatý kopeček
vinice2
kraví hora
nová ves
vinice karpaty
sudy žebřík
lahve3
sudy
zelena vinice
kutna hora
Vinice
láhve skládané
sklep
reistna
rybník
archiv
pálava2
lahve