Kvevri - minulost nebo budoucnost
V posledních letech se stále více vinařů vrhá na experimenty používající staré až prastaré vinařské technologie a postupy. Cílem jsou vína velmi přírodní, takříkajíc nahá, která se někomu líbí moc a jiným zase vůbec ne. Dalo by se říci, že rozdělují konzumenty na dvě nesmiřlivé části, málokoho nechávají chladným...
Jedním z velkých propagátorů stařičké gruzínské technologie zvané kvevri je Tomáš Vican, který dokonce u svého vinařství v Bulharech zřídil Kvevri house. Přijali jsme pozvání a před Vánoci se jeli podívat na místo, kde vzniklo i první medailové kvevri víno KRÁLE VÍN.
Hostitel Tomáš Vican o technologii Kvevri: "Jedná se o vína vyráběná 6000 let starou metodou pocházející z Gruzie. Nejkvalitnější hrozny, které vinice toho roku dají, se pomelou a uloží do hliněných nádob, které jsou zakopané v zemi. Tam hrozny fermentují bez jakéhokoliv zásahu. Takto vzniklá vína jsou absolutně suchá, při lahvování se nefiltrují, nečiří ani nesíří. Jedná se tedy o čistě přírodní produkt, který stojí za to vyzkoušet".
A zkoušet bylo co! Od mladých vín, které leží na rmutu a ještě mnoho měsíce ležet budou, až po krásná vína z loňské sklizně, která svá místa v kvevri již uvolnila a nyní zvolna dozrávají v tomtéž sklepě ve starých barrique sudech. Více o nabídce vín zrajících v kvevri můžete najít zde.
Vinařství Vican je zakládajícím členem Kvevri klubu o jehož činnosti se můžete dozvědět zde.