Masakr v Hustopečích
Již hodinu po začátku museli pořadatelé zavřít dveře a pověsit na ně cedulku VYPRODÁNO. Kapacita kongresových sálů hotelu Centro byla naplněna. 300 návštěvníků nadšeně ochutnávalo, na 40 později příchozích se už vstupenky nedostaly a zklamaně odešli domů.
Královský košt se konal v Hustopečích, v hotelu Centro, již potřetí. Poprvé však cena vstupného a servis na místě kopírovaly ostatní Košty. Poprvé byla i zde nová kniha KRÁL VÍN České republiky 2013 součástí vstupenky. Pořadatelé ještě tři týdny před koštem tápali ve velké nejistotě – vstupenek bylo v předprodeji prodáno spíše na partičku mariáše, než na košt 280 medailových vín. Autor projektu Branko Černý k tomu říká: „Hlavní vlna předprodeje se nám posunula u většiny koštů na 5 – 7 týdnů před akcí, u Hustopečí to byly dokonce až poslední dva týdny. Velmi složitě lze potom reagovat na zvýšený zájem návštěvníků a tak došlo k tomu nejhoršímu, uzavření dveří. Věřím, že si příští rok koupí všichni vstupenky v předprodeji a předejdou tak zklamání“.
V Hustopečích se na koštu schází překvapivě milovníci vína nejen z blízkého okolí. Přijíždějí z moravské metropole – Brna – a vždy při příjezdu vlaku se vytvořila dlouhá fronta. Vstupenky si však objednávají návštěvníci i ze severních Čech a severní Moravy. Někteří přijíždějí do Hustopečí s tvrzením, že víno chutná stejně nejlépe na jižní Moravě, jiní si udělají příjemný víkend v krásném prostředí. Zaznamenali jsme i několik návštěvníků, kteří ochutnali část vín na Koštu v Praze či Olomouci a nyní přijeli doplnit své vědomosti o další vína.
Košt zahájil Ing. Luboš Kuchynka, starosta Hustopečí, spolu s 1. vicemiss Víno 2013 Adélou Kadlecovou a autorme projektu Branko Černým. Poslední dva jmenovaní se také osobně ujali rozlévání šampiona při společné degustaci nejlepšího vína letošního ročníku. Ryzlink rýnský 2011 pozdní sběr z Lahoferu byl v Hustopečích přijat s ovacemi. O další dvě hodiny později udělala jemná Adélčina ručka radost téměř 20 výhercům cen věnovaných partnery projektu – vyhrávaly se knihy, produkty Fackelmann, Carbonell, Gran Moravia, výborná vína Vladimíra Tetura a předplatné časopisu Wine&Life.
K vínům jsou tradičně připravena neutralizační sousta v podobě specialit Kosteleckých uzenin, vynikajícího sýra Gran Moravia a oliv Carbonnell. O pitný režim se stará nejčistší voda k vínu Aquila, unavené poutníky restartuje prestižní káva Nespresso.