Ostravské finále

Poslední z Královských koštů proběhl tradičně v Ostravě, v nově zrekonstruovaných prostorech kongresového centra. I tady pokračovala přílivová vlna návštěvníků, která provázela celou tour královských koštů. Více než 300 nadšených milovníků vína důsledně prochutnalo nejlepší česká a moravská vína.

Královský košt se konal v Ostravě již popáté. Za ty roky se tu samozřejmě vytvořila komunita milovníků vína, kteří navštěvují přehlídku nejlepších vín pravidelně. Přichází však i noví návštěvníci a pravidelně přichází i zahraniční hosté. Tentokrát jsme tu potkali polské hoteliéry i rakouské vinaře. S přihlédnutím k vysokému předprodeji se pořadatelé rozhodli výrazně omezit místa k sezení a naopak přidat větší množství banketových stolků, okolo kterých hosté mohou stát.
 
Košt zahájil Radim Beneš, ředitel hotelu, spolu s autorem projektu Branko Černým. K oběma pánům se o hodinu později přidala Miss Víno 2013 Lucie Klukavá, mimochodem ostravská rodačka, a všichni společně nejprve ochutnali a poté také nadšeným návštěvníkům nalili do skleniček nejlepší víno letošního ročníku, Ryzlink rýnský 2011 pozdní sběr z Lahoferu. I ostravskému publiku se tento historicky první suchý šampion moc líbil. Před 21. hodinou nastala šťastná chvilka pro dvacítku výherců z tomboly vstupenek. Ceny věnovali partneři projektu – vyhrávaly se knihy, produkty Fackelmann, Carbonell, Gran Moravia, kolekce vín Vladimíra Tetura a předplatné časopisu Wine&Life. Vrcholem je vždy losování poukazu na víkendový pobyt pro dvě osoby v libovolném hotelu sítě Clarion.
 
Nejen vína nabízí prezentace KRÁLE VÍN České republiky. Tradičně tu najdeme neutralizační sousta v podobě specialit Kosteleckých uzenin, vynikajícího sýra Gran Moravia a oliv Carbonnell. K vínu patří i voda, pořadatelé po náročném zkoušení vybrali k vínu velmi čistou pramenitou vodu Aquila. I prezentace kávy se u vín na Královských koštech zabydlela. Tentokrát ochutnávali návštěvníci prestižní produkty Nespresso. Byly tu k ochutnání i produkty vyráběné pod značkou Chuť Moravy, které firemní víno.cz připravilo do dárkových balíčků dle receptur našich babiček. I na posledním z Královských koštů proběhla prezentace špičkového hovězího zralého masa Qualivo. Šéfkuchař hotelu Otto Kokoszinský připravil amuse buche v podobě růžového roastbeefu a svou verzi ragout s jemným knedlíčkem, ve kterém nechal krásně vyznít plnou chuť špičkového masa. Dobroty se distribuovaly ze dvou výdejních míst, ale fronty byly téměř nekonečné…

Děkujeme partnerům vinařského projektu KRÁL VÍN České republiky
Plaček

slamove
vrbice1
vrbice2
pálava
bouřka
mikulov
svatý kopeček
vinice2
kraví hora
nová ves
vinice karpaty
sudy žebřík
lahve3
sudy
zelena vinice
kutna hora
Vinice
láhve skládané
sklep
reistna
rybník
archiv
pálava2
lahve