Ostravské finále
Poslední z Královských koštů proběhl tradičně v Ostravě, v nově zrekonstruovaných prostorech kongresového centra. I tady pokračovala přílivová vlna návštěvníků, která provázela celou tour královských koštů. Více než 300 nadšených milovníků vína důsledně prochutnalo nejlepší česká a moravská vína.
Královský košt se konal v Ostravě již popáté. Za ty roky se tu samozřejmě vytvořila komunita milovníků vína, kteří navštěvují přehlídku nejlepších vín pravidelně. Přichází však i noví návštěvníci a pravidelně přichází i zahraniční hosté. Tentokrát jsme tu potkali polské hoteliéry i rakouské vinaře. S přihlédnutím k vysokému předprodeji se pořadatelé rozhodli výrazně omezit místa k sezení a naopak přidat větší množství banketových stolků, okolo kterých hosté mohou stát.
Košt zahájil Radim Beneš, ředitel hotelu, spolu s autorem projektu Branko Černým. K oběma pánům se o hodinu později přidala Miss Víno 2013 Lucie Klukavá, mimochodem ostravská rodačka, a všichni společně nejprve ochutnali a poté také nadšeným návštěvníkům nalili do skleniček nejlepší víno letošního ročníku, Ryzlink rýnský 2011 pozdní sběr z Lahoferu. I ostravskému publiku se tento historicky první suchý šampion moc líbil. Před 21. hodinou nastala šťastná chvilka pro dvacítku výherců z tomboly vstupenek. Ceny věnovali partneři projektu – vyhrávaly se knihy, produkty Fackelmann, Carbonell, Gran Moravia, kolekce vín Vladimíra Tetura a předplatné časopisu Wine&Life. Vrcholem je vždy losování poukazu na víkendový pobyt pro dvě osoby v libovolném hotelu sítě Clarion.
Nejen vína nabízí prezentace KRÁLE VÍN České republiky. Tradičně tu najdeme neutralizační sousta v podobě specialit Kosteleckých uzenin, vynikajícího sýra Gran Moravia a oliv Carbonnell. K vínu patří i voda, pořadatelé po náročném zkoušení vybrali k vínu velmi čistou pramenitou vodu Aquila. I prezentace kávy se u vín na Královských koštech zabydlela. Tentokrát ochutnávali návštěvníci prestižní produkty Nespresso. Byly tu k ochutnání i produkty vyráběné pod značkou Chuť Moravy, které firemní víno.cz připravilo do dárkových balíčků dle receptur našich babiček. I na posledním z Královských koštů proběhla prezentace špičkového hovězího zralého masa Qualivo. Šéfkuchař hotelu Otto Kokoszinský připravil amuse buche v podobě růžového roastbeefu a svou verzi ragout s jemným knedlíčkem, ve kterém nechal krásně vyznít plnou chuť špičkového masa. Dobroty se distribuovaly ze dvou výdejních míst, ale fronty byly téměř nekonečné…