Ostravské rosé
Den v růžovém se v ostravském hotelu Clarion před deseti lety narodil. Letos přinesl rekordní návštěvu, famózní menu šéfkuchaře Otty Kokoszynského a skvělou zábavu po celý večer.
Tradiční soutěž růžových vín a klaretů JAROVÍN ROSÉ byla letos vypsána výhradně pro česká a moravská vína., což jí přineslo rekordní účast vinařů i vín. 82 vinařů a vinařských podniků přihlásilo celkem 216 soutěžních vzorků. Championem soutěže se stal se ziskem 91,33 bodů Merlot rosé 2015 výběr z hroznů z VINAŘSTVÍ VAJBAR. Nově vytvořenou kategorii klaretů vyhrálo se ziskem 89 bodů Svatovavřinecké klaret 2015moravské zemské víno ze ZD NĚMČIČKY. Kategorii perlivých a šumivých vín vyhrála se ziskem 86,67 Frankovka rosé frizzante 2015 pozdní sběr z VINAŘSTVÍ VAJBAR. Kategorii sladkých vín ovládl s 90 body Cabernet Sauvignon rosé 2015 jakostní víno odrůdové z VINAŘSTVÍ KACHYŇA. Velmi prestižní cenu za nejlepší kolekci vín vyhrálo VINAŘSTVÍ VAJBAR.
Navíc v rámci velké vlny propagace perlivých a šumivých vín, pořadatelé přesunuli hodnocení těchto vín z největšího vinařského projektu KRÁL VÍN České republiky na jarní termín a spolu s rosé víny tak mohli návštěvníci ochutnat více než čtyřicet skvělých domácích sektů a perlivých vín.
Den v růžovém se už konal snad ve všech prostorách konferenčního centra. Nejkrásnější byl na terase, ale tam by ho v letošním roce mohli uspořádat jen Eskymáci. Pořadatelé tedy zvolili sál Platinum. Připraveno tu bylo téměř 250 vzorků růžových vín, klaretů, perlivek a sektů. Prostoru ovšem dominoval velký gastro pult, za kterým kraloval Otto Kokoszynski se svým týmem. Postupně připravili, prezentovali a nadšenému auditoriu naservírovali následující menu:
Slaný cheesecake s pistáciemi
Grilovaný zelený chřest
Losos zauzený višňovým dřívím
Kuřecí bouquet s bramborovým dauphiné
Vepřová líčka s kompotem z kořenové zeleniny
Entrecote Two-time s kávou a mangem
Kokosová panna cotta
Čokoládový dezert s levandulí
Karamelová pěna
V začátku večera přišel obecenstvo pozdravit osobně Bronislav Vajbar, takže se společná degustace vítězného vína soutěže, kterým je Merlot z dílny Bronislava Vajbara, nesla ve zvlášť slavnostním duchu. Víno sklidilo zasloužený potlesk. I tady se o největší potlesk a zábavu postarali účastníci soutěže o nejrůžovější pár večera. Účast byla tentokrát opravdu bohatá a je úplně jedno, že se nepodařilo zlomit rekord ustanovený v Českých Budějovicích. Velmi sympatické bylo i to, že většina návštěvníků měla na sobě alespoň jeden kousek v barvě růžové.
Jak bývá dobrým zvykem na akcích KRÁL VÍN České republiky, i tentokrát se pomáhalo potřebným. Pro sdružení Mamma Help vyrobil Bronislav Vajbar, ve spolupráci s AMB Auto Praha, růžová Mamma vína. K loňskému Cabernet Moravia letos přibyla Frankovka 2015 rosé pozdní sběr, medailistka z JAROVÍN ROSÉ. Návštěvníci si tak mohli vybrat, zda koupí za 150 Kč Cabernet Moravia či za 200 Kč novou Frankovku. Opět celá částka za víno putuje do Mamma Helpu. Ostravané se vytáhli a na konto Mamma Helpu přispěli 3 700 Kč.
Dny v růžovém ještě nekončí. Přijeďte za námi do Znojma či Hustopečí. A nezapomeňte si včas koupit vstupenky v předprodeji.