Skvělá zpráva pro gurmány.
Na znojemsku výrazně vzrostla úroveň gastronomie. Před půl rokem otevřelo vinařství Vinice Hnanice na samé hranici Národního parku Podyjí nový provoz spojený s hotelem, kongresovými prostory a pochopitelně i restaurací.
Kuchyni, a jak jsme se na místě přesvědčili zdaleka nejen jí, tu vládne skvělý šéfkuchař Jan Mössmer, kterého můžete znát z brněnské slow food restaurace La Bouchée. Nyní se vrátil do rodného Znojma a Brno může vyvěsit černé prapory.
Vezměme to od začátku. Celý komplex vznikl z nechutné a krajinu hýzdící stavby bývalé roty pohraniční stráže. Architekt použil obkladový kámen, sklo a dřevo v moderní a vkusné symbióze. Restaurace je umístěna v prvním patře a její okna umožňují skvělý výhled na okolní vinice. Rozlehlá terasa teď v zimě slouží ke kouření (restaurace je pochopitelně přísně nekuřácká), ale v létě bude skutečným rájem. Interiér je vzdušný a čistý.
Menu je lákavé, najdete tu jednoduché, ale skvěle připravené pokrmy z dobrých surovin. Jednotícím prvkem je nápad a neotřelost. Proto v kachním vývaru najdete zeleninové canellony, v předkrmech terinku z králíka a v hlavních chodech i hovězí žebra.
Ochutnali jsme Tortellini s kachním masem, hřiby a lanýžovým olejem, Hřibové italské risotto i Kachní marinované kousky s vypečenou slaninou na salátu z čekanky a trhaných salátových listů. Vše bylo tak skvělé, že jsme museli naši návštěvu druhý den zopakovat. Tentokrát jsme využili nabídku čerstvých ryb a vybrali si mořského vlka. Šéfkuchař si našel čas na to, aby spolu s námi prodiskutoval úpravu ryby i přílohy. Výsledek – grilovaný mořský vlk na grilované zelenině přelitý kaparovou omáčkou – byl prostě jedinečný. Stejně tak byl skvělý kachní vývar a zcela nedostižné byly tvarohové knedlíčky s marcipánem, marinovanou švestkou v domácí vínovici a vanilkovou pěnou. O mátovém sorbetu, který přišel před rybou, jako poděkování z kuchyně, ani nemluvě.
Výběr vín ve vinařské restauraci určitě nepřekvapí a jejich ceny příjemně potěší. Až se tedy příště vydáte na kultovní výlet a Šobes, nechte si dostatek času na dobrý oběd či večeři. Skutečně to stojí za to.