Snoubení vín s čokoládou
Jedinečný projekt snoubení kvalitních a chuťově čistých čokolád garantovaného původu s českými a moravskými víny. Čokolády jsou vyrobeny v tvaru podkovy, který lze pohodlně zavěsit na sklenku s vínem...
Doporučení vznikla na základě práce komise hodnotitelů KRÁLE VÍN, najdete obecněnjší doporučení k odrůdě a konkrétní doporučení k vítěznému vínu.
Hořká čokoláda
Uganda 80%: Pro tuto čokoládu je typická nízká sladkost a výrazná kakaově hořká chuť. Znaky v chuti: typická zemitá a houbová chuť. Ve výrobě se hodí ke kombinaci se zeleným čajem, mangem, zázvorem nebo kokosem.
tak výrazná a zemitá čokoláda, že potřebuje fortifikované sladké víno – vítěz Lokus 2012 Víno J. Stávek
Vietnam 73%: Je čokoláda spojující v sobě svěží ovocné tóny s tvrdšími typicky čokoládovými znaky. Znaky v chuti: hlavní chuťové znaky jsou kyselost kakaa, citrónové aroma, zemitost a tabákový kouřový buket.
1. velmi kontroverzní a pikantní spojení s aromatickým vínem z barrique sudu – vítěz Tramín 2015 výběr z hroznů Vinařství Ilias
2. příjemné a ladné spojení s Rulandské modré - vítěz Rulandské modré 2013 výběr z hroznů Vinařství Drmola
Ecuador 71%: Je čokoláda s bohatým aroma a větším množstvím dílčích chutí. Převládá kakao. Znaky v chuti: výrazná je chuť po pražení, zemině a bylinkách, méně rozeznatelné jsou pak rozinky. Hodí se k ořechu, vanilce, medu.
potřebuje živočišné víno odrůdy Merlot
Peru 64%: Je čokoláda s typicky lehce nakyslou čokoládovou chutí s nádechem rozinek a sušených fíků. Znaky v chuti – dominantní je lehkost kakaa, fíků a rozinek. Výborně se kombinuje s limetkou a krémy.
1. rosé oblé a bohatě ovocné se zbytkovým cukrem – vítěz Cabernet Moravia rosé 2015 pozdní sběr, Vinařství Volařík
2. Rulandské modré – oblé a zralé, starší zralé na sudu, vítěz Rulandské modré 2012 výběr z hroznů Vinařství Tetur
Ghana 53%: Je čokoláda s buketem dřeva a oliv. Znaky v chuti – výrazná je jemnost praženého kakaa s tóny dřeva, méně výrazné jsou pražená káva a olivy.
plná Frankovka s vyšším alkoholem, ideálně výběr z hroznů – vítěz Frankovka 2015 výběr z hroznů Vinařství Vajbar
Mléčná čokoláda
Vanuatu 44%: Pro tuto čokoládu je typická vůně a chuť oříšků, kávy, mléka a karamelu. Znaky v chuti – sladkost karamelu, lehce vařené mléko, pražená káva a oříšky. Kombinace – okurka, citron, černý čaj.
1. super spojení s Veltlínské zelené – hořčiny se pojí s grepovinou – vítěz Veltlínské zelené 2015 pozdní sběr Waldberg
2. zajímavé spojení s Sauvignon se zbytkem cukru – zdůrazní ovocnost – vítěz Sauvignon 2015 pozdní sběr Waldberg
Venezuela 43%: Je čokoláda s výraznou chutí karamelu, oříšků a másla s vanilkovým aromatem. Znaky v chuti – pražené oříšky, sladkost po karamelu a vanilce, máslo, lehce doplněno chutí kakaa. Doporučená kombinace v dalším využití je s jahodou, Shiso, Yuzu.
1. klasické spojení s červeným vínem zrajícím v barrique sudu – vítěz Cuvée Maharal – Vinařství Tanzberg
2. velmi překvapivé spojení s plným a zralým vínem odrůdy Sauvignon – vítěz Sauvignon 2015 pozdní sběr Vinařství Tanzberg
Côte d‘Ivoire 36%: Je čokoláda s chutí po lehce vařeném mléce a čistém kakau s dotykem dřeva - dominantní jsou kakao, dřevo, lehce rozpoznatelné olivy a mléko.
vyžaduje sladší aromatické víno – vítěz Pálava 2015 výběr z hroznů Vinařství Tetur
Bílá čokoláda
Dominica 31%: Je čokoláda s lehkou chutí po másle a fících. Znaky v chuti – bylinky, sušené fíky a máslo s mlékem. Optimální produkt pro výrobu sladkostí v kombinaci s levandulí a meruňkou.
vyžaduje pikantní a minerální víno z Pálavy – vítěz Ryzlink vlašský 2015 pozdní sběr Vinařství Volařík
Costa Rica 26%: Je čokoláda s nezaměnitelnou krémovou chutí. Znaky v chuti - máslo s mlékem, vanilka.
1. rosé plné ovocné se zbytkem cukru – vítěz Merlot rosé 2015 výběr z hroznů Vinařství Vajbar
2. pikantní spojení s typickým minerálním vínem odrůdy Veltlínské zelené – vítěz Veltlínské zelené 2015 pozdní sběr Waldberg
Čokoládovny Fikar, s.r.o., nám. 1.května 1306, 664 34 Kuřim, tel: 541 264 642, www.fikar.cz