soutěž vín - hodnocení

Hodnocení vín v našem projektu věnujeme maximální péči. Vždyť hodnotitelé tu během několika okamžiků mohou rozhodnout o grandiozním úspěchu či naopak zdrcujícím neúspěchu vinařství v nějvětší soutěži vín v ČR.
Příprava vín na srpnové hodnocení začíná v podstatě už v polovině června, kdy organizátoři soutěže začínají přihlášená vína svážet do sklepa Střední vinařské školy ve Valticích. Té patří dík za poskytnutí optimálních skladovacích prostor. Poslední lahve mohou být svezeny nejpozději 10 dnů před začátkem samotného hodnocení. Důvod je prostý – stabilizace vín a eliminování negativního vlivu přepravy na vůni a chuť.
Den před hodnocením se vína umístí do temperovaných skříní na víno a vychladí na odpovídající teplotu. Každé bílé víno je otevřeno nejméně 8 minut před hodnocením, červené pak 20 minut. Všechna vína jsou vždy přelita do dekantační karafy, aby došlo k dokonalému „rozdýchání“ a odvětrání případné volné sýry, která by negativně ovlivnila hodnocení. Samozřejmostí je, že jsou vína hodnocena anonymně – jediné informace, které hodnotitelé u každého vzorku dostanou jsou ročník a soutěžní kategorie. Vína jsou servírována v sériích po 20 vzorcích, po každé sérii následuje 15 minutová přestávka.
Na hodnocení jsou zváni pouze ti nejzkušenější degustátoři, kteří hodnotí pomocí unikátního počítačového programu. Pro zajištění maximální objektivity hodnocení jsou komise složeny paritním způsobem z enologů a vinařských odborníků, navíc nedochází k výměně jednotlivých hodnotitelů v průběhu hodnocení. Vína tak hodnotí stále stejná ústa špičkových vinařů, inspektorů SZPI, odborných učitelů i sommelierů s mezinárodními zkušenostmi.