VINAŘSTVÍ PAVLOVÍN
Nová rubrika našeho webu - představujeme vinaře. Někteří vinaři s námi spolupracují tak dlouho a my s nimi tak rádi, že jsme se rozhodli vám je přiblížit trochu víc, pomocí rozhovoru.
Pokud si chcete ochutnat jeich nejlepší vína v kontextu dalších skvělých vín, přijďte na Královské košty.
PAVLOVÍN je již tradiční firmou na českém trhu zaměřující se na kvalitu v každém segmentu svých výrobků. Vinařství najdete nedaleko Velkých Pavlovic, v Bohumilicích.. Vyrábí vína vyšší kvality a sortiment je opravdu pestrý. Celkem prodají ročně 250 000 lahví. Firma pořídila další vinice a obhospodařuje již 122 ha vinic ve vyšší nadstavbě integrované produkce. Vynikající péče o vinohrad, technologie zpracování a umění sklepmistrů, dávají vyniknout vínům s etiketou Pavlovín. Vinařství pravidelně získává ocenění na prestižních mezinárodních i tuzemských soutěžích a řadí se tak k velmi úspěšným vinařstvím ČR.
Rozhovor s ředitelem Radimem Hečou.
-
Proč jste se rozhodl/a být vinařem/vinařkou?
K práci s vínem mě to vždycky táhlo. Studoval jsem chemii a technologii potravin, dělal jsem diplomovou práci na víno, mám víno rád. Ve firmě víno nevyrábím, na to jsou tady sklepmistři.
-
Kdybyste vinařem nebyl, byl byste asi?
Asi nešťastný J a v jiném potravinářském oboru.
-
Jaká je vaše nejoblíbenější odrůda /profilová odrůda vašeho vinařství?
Mám rád Ryzlink rýnský a Sauvignon, z červeného Cabernet Sauvignon. V našem vinařství máme širokou odrůdovou skladbu, každé víno je své a proto je pro mě těžké vybrat jedno.
-
Jakého ocenění, kterého jste se svými víny dosud dosáhl, si ceníte nejvíce?
Vyhráli jsme v San Franciscu vítěze odrůdy Chardonnay, z tuzemských zmíním šampiona Valtických vinných trhů s Rulandským modrým.
-
Jakou máte oblíbenou oblast nebo konkrétní víno v zahraničí?
Mám rád obecně těžší červená vína (Syrah, Merlot apod.), zahraniční bílá vína mě nikdy moc nenadchla, v tom si myslím, že Morava je na topové úrovni. Co jediné se mi líbí, tak Sauvignony z Nového Zélandu, Austrálie, jižní Afriky. Mají svůj osobitý charakter.
-
Jaká vlastnost je pro dobrého vinaře nejdůležitější?
Hlavně láska k oboru. Pokud to někoho baví, má snahu dělat to co nejlépe a to je základ. Beru vinařský obor taky jako určitou část kulturního života, obohacení naší země něčím výjimečným, co nemá každý stát. Není to jen o výrobě a prodeji, ale o celkovém kouzlu tohoto kulturního nápoje a života s ním spojeným. Je to setkávání se s příjemnými lidmi, spojení s gastronomií, hudbou…
-
Kdybyste si mohl vypůjčit jednu věc (polohu, vinici, sklepmistra, technologii, vlastnost) od jiného vinaře, co by to bylo?
Řeknu, že nějaká vinice na Pálavě.
-
Jaké nejlepší víno jste kdy pil/a?
Je to těžké takhle říct, pil jsem spoustu skvělých vín. Ale jak jsem říkal, mám rád těžší červená vína, obecně se mi líbilo v Bordeaux.
-
Jaké jsou podle vás tři nejlepší polohy v ČR?
Tři Vám nepovím, je spoustu skvělých vín ze spousty poloh a tratí a i každý výrobce i z té své určité polohy má svůj oblíbený blok, ví, jaká vína daná vinice dává, poloha je něčím specifická. Jednu ale zmíním, je to ona Pálava.
-
Jak se české a moravské vinařství v blízké budoucnosti může vyrovnat s přibývajícím oteplováním a úbytkem srážek?
Je to problém hlavně pro mladé vinice a nové výsadby. Známe to velmi dobře, kdy jsme museli posílat cisterny s vodou a sazenice zalévat. Ty staré jsou hluboko zakořeněné, cestu k vodě si najdou. Klima se mění, pěstují se u nás už i odrůdy potřebující více slunce, např. Cabernet Sauvignon, Merlot a další. Samozřejmě změna klimatu ráz našich vinařství malinko pozmění.
-
Má naše vinařství šanci prosadit se v evropském a světovém rámci nejen ziskem zlatých medailí, ale také obchodně zajímavým exportem?
Nemyslím si, že export našich vín udělá díru do světa. Co se kvality týče, určitě by udělal a ve světě by se divili, jaká vína Morava dokáže nabídnout. Ale přeci jen u nás náklady na pěstování a hektarové výnosy jsou v poměru jiných států rozdílné. Změnit to může třeba i zmíněné klima – bude dostatek a kvalita hroznů, náklady na výrobu nižší. Ale trh je v marketech zahlcen levnými lahvemi a přitom tuzemští výrobci mají vína dostatek. Nad tímhle by se měl zamyslet spíše někdo jiný. Vinaři v ostatních státech mají daleko jinou podporu než u nás, přitom moravská vína jsou klenotem a vinaři obohacují i kulturně-společenský život.
-
Proč posíláte svá vína do soutěže Král vín?
Je to krásná soutěž, s doprovodným programem Turné Krále vín, širší veřejnost si může vína prochutnat, dělá to dobrý dojem tuzemským vinařům.