Volařík v novém
Lze ještě něco navíc říci či napsat k Vinařství Volařík? Kometě, která již deset let létá naším vinařským prostorem? Určitě ano! Podívejte se, co je nového.
V rodině Volaříků poctivě pěstují lásku k vínu od druhé světové války, kdy se zakladatel rodinné tradice, Leopold Volařík, naučil vinohradnickému a vinařskému umění od německých starousedlíků. Rozvoj vinařské tradice přerušila násilná kolektivizace a návrat k vinařství byl možný až po revoluci v roce 1989, kdy v restitucích byly postupně vraceny vinice původním majitelům.
Zakladatelem Vinařství Volařík, které vstoupilo na trh pod tímto označením v roce 2007, je Ing. Miroslav Volařík. Vinařství nyní obhospodařuje v integrované produkci 80 ha vlastních vinic v Mikulovské vinařské podoblasti, z toho 4,2 ha v režimu ekologického zemědělství. Vyrábí přívlastková, zejména bílá, vína. Produkci doplňují vína rosé a od roku 2011 i Sekty Volařík.
Vinařství klade při pěstování velký význam na polohu vinice a vytváří vlastní řadu vín TERROIR – spojení nejprestižnějších viničních tratí s nejvhodnější odrůdou. Každá trať svou polohou, podložím a klimatickými podmínkami výrazně ovlivňuje charakter hrozna. Na etiketách vín z kolekce Terroir není dominantní odrůda, ale název viniční tratě - Kotelná, Železná, Ořechová hora, Věstonsko, Purmice, Levá klentnická.
Od samého začátku vinařství s ním byl pupeční šňůrou spojen sklepmistr Filip Mlýnek. Ten se po deseti letech spolupráce rozhodl naplno věnovat svému rodinnému vinařství a předal žezlo enoložce Elišce Beckové. Příhodně se s novým enologem otevírají i nové prostory vinařství, které vznikly v novostavbě z kovu, skla a dřeva, s terasou orientovanou směrem ke Svatému kopečku. Co víc si můžete přát, než degustovat skvělá vína a kochat se pohledem na historické a sakrální památky.
Více o vinařství najdete zde.