Kvevri - minulost nebo budoucnost

V posledních letech se stále více vinařů vrhá na experimenty používající staré až prastaré vinařské technologie a postupy. Cílem jsou vína velmi přírodní, takříkajíc nahá, která se někomu líbí moc a jiným zase vůbec ne. Dalo by se říci, že rozdělují konzumenty na dvě nesmiřlivé části, málokoho nechávají chladným...

Jedním z velkých propagátorů stařičké gruzínské technologie zvané kvevri je Tomáš Vican, který dokonce u svého vinařství v Bulharech zřídil Kvevri house. Přijali jsme pozvání a před Vánoci se jeli podívat na místo, kde vzniklo i první medailové kvevri víno KRÁLE VÍN.

Hostitel Tomáš Vican o technologii Kvevri: "Jedná se o vína vyráběná 6000 let starou metodou pocházející z Gruzie. Nejkvalitnější hrozny, které vinice toho roku dají, se pomelou a uloží do hliněných nádob, které jsou zakopané v zemi. Tam hrozny fermentují bez jakéhokoliv zásahu. Takto vzniklá vína jsou absolutně suchá, při lahvování se nefiltrují, nečiří ani nesíří. Jedná se tedy o čistě přírodní produkt, který stojí za to vyzkoušet".

 A zkoušet bylo co! Od mladých vín, které leží na rmutu a ještě mnoho měsíce ležet budou, až po krásná vína z loňské sklizně, která svá místa v kvevri již uvolnila a nyní zvolna dozrávají v tomtéž sklepě ve starých barrique sudech. Více o nabídce vín zrajících v kvevri můžete najít zde

Vinařství Vican je zakládajícím členem Kvevri klubu o jehož činnosti se můžete dozvědět zde. 

Více obrázků

Děkujeme partnerům vinařského projektu KRÁL VÍN České republiky
vajbar

slamove
vrbice1
vrbice2
pálava
bouřka
mikulov
svatý kopeček
vinice2
kraví hora
nová ves
vinice karpaty
sudy žebřík
lahve3
sudy
zelena vinice
kutna hora
Vinice
láhve skládané
sklep
reistna
rybník
archiv
pálava2
lahve