Masakr v Hustopečích

Již hodinu po začátku museli pořadatelé zavřít dveře a pověsit na ně cedulku VYPRODÁNO. Kapacita kongresových sálů hotelu Centro byla naplněna. 300 návštěvníků nadšeně ochutnávalo, na 40 později příchozích se už vstupenky nedostaly a zklamaně odešli domů.

Královský košt se konal v Hustopečích, v hotelu Centro, již potřetí. Poprvé však cena vstupného a servis na místě kopírovaly ostatní Košty. Poprvé byla i zde nová kniha KRÁL VÍN České republiky 2013 součástí vstupenky. Pořadatelé ještě tři týdny před koštem tápali ve velké nejistotě – vstupenek bylo v předprodeji prodáno spíše na partičku mariáše, než na košt 280 medailových vín. Autor projektu Branko Černý k tomu říká: „Hlavní vlna předprodeje se nám posunula u většiny koštů na 5 – 7 týdnů před akcí, u Hustopečí to byly dokonce až poslední dva týdny. Velmi složitě lze potom reagovat na zvýšený zájem návštěvníků a tak došlo k tomu nejhoršímu, uzavření dveří. Věřím, že si příští rok koupí všichni vstupenky v předprodeji a předejdou tak zklamání“.

V Hustopečích se na koštu schází překvapivě milovníci vína nejen z blízkého okolí. Přijíždějí z moravské metropole – Brna – a vždy při příjezdu vlaku se vytvořila dlouhá fronta. Vstupenky si však objednávají návštěvníci i ze severních Čech a severní Moravy. Někteří přijíždějí do Hustopečí s tvrzením, že víno chutná stejně nejlépe na jižní Moravě, jiní si udělají příjemný víkend v krásném prostředí. Zaznamenali jsme i několik návštěvníků, kteří ochutnali část vín na Koštu v Praze či Olomouci a nyní přijeli doplnit své vědomosti o další vína.

Košt zahájil Ing. Luboš Kuchynka, starosta Hustopečí, spolu s 1. vicemiss Víno 2013 Adélou Kadlecovou a autorme projektu Branko Černým. Poslední dva jmenovaní se také osobně ujali rozlévání šampiona při společné degustaci nejlepšího vína letošního ročníku. Ryzlink rýnský 2011 pozdní sběr z Lahoferu byl v Hustopečích přijat s ovacemi. O další dvě hodiny později udělala jemná Adélčina ručka radost téměř 20 výhercům cen věnovaných partnery projektu – vyhrávaly se knihy, produkty Fackelmann, Carbonell, Gran Moravia, výborná vína Vladimíra Tetura a předplatné časopisu Wine&Life.

K vínům jsou tradičně připravena neutralizační sousta v podobě specialit Kosteleckých uzenin, vynikajícího sýra Gran Moravia a oliv Carbonnell. O pitný režim se stará nejčistší voda k vínu Aquila, unavené poutníky restartuje prestižní káva Nespresso.

Více obrázků

Děkujeme partnerům vinařského projektu KRÁL VÍN České republiky
Gastro&Hotel

slamove
vrbice1
vrbice2
pálava
bouřka
mikulov
svatý kopeček
vinice2
kraví hora
nová ves
vinice karpaty
sudy žebřík
lahve3
sudy
zelena vinice
kutna hora
Vinice
láhve skládané
sklep
reistna
rybník
archiv
pálava2
lahve