Trdlování v Němčičkách

Jan Stávek ve svém vinařství vyrábí nejen skvělá rosé vína a dnes již pověstná vína likérová. Také se snaží o udržování tradic. Při Trdlování se můžete setkat s řadou jarních či velikonočních tradic a ochutnat spustu zajímavých pokrmů.

Trdlování aneb škola tradičních dezertů proběhlo v Němčičkách u Břeclavi již popáté. Název akce vznikl podle tradičního dezertu Trdelníku. Před 15 lety si o něm vyprávěly tetičky a vzpomínaly, jaká to byla paráda. Při pátrání v kronikách se zjistilo, že jsou s ním Němčičky spojené dlouhá staletí. O prvenství se přetahují se slovenskou Skalicí. Trdelníky se nyní objevují na trzích nejrůznějšího zaměření napříč republikou, ale  Němčičský trdelník nemá s nimi nic společného. Peče se totiž na otevřeném ohni, který spolu s tenkou vrstvou těsta a velkou vrstvou oříškovo-máslové posypky vytváří nezapomenutelnou, lehce kouřovou, ořechově pečenou, přitom však lehkou až obláčkovou chuť tohoto dezertu.

Letošní trdlování však nebylo jen o trdelníku, dezertech a vínech. Jan svou prezentaci stále zdokonaluje. Na místě bylo možné ochutnat skvělou Gill´s coffee. Mimochodem prví latte art v kelímku mého života. Pro děti byla připravena škola zdobení kraslic, pletení pomlázek a zdobení jarního osení. Pro maminky pak expozice krásných květin a bylinek.

Tatínkové se shromažďovali u prezentace vín z Víno J. Stávek i VOC Modré Hory. A snad úplně všichni ochutnávali nejen tradiční dezerty – trdelníky, jidáše, boží milosti a přesňáky, ale také uzeniny z dědečkovy udírny, skvělé polévky a snad ještě skvělejší quiche.

V odpoledních hodinách dostal své slovo i folklór a tradiční snoubení dezertů s fortifikovanými víny. Přinášíme vám i recepty, třeba se vám budou o nadcházejících Velikonocích hodit.

Trdelníky

Ingredience

1 l mléka,

10 žloutků,

40 dkg cukru krystal,

60 dkg másla (může být napůl s Herou),

12 dkg droždí,

hladká mouka dle potřeby (nejlépe 2/3 t 650, 1/3 hladké mouky special),

vajíčko na potření.

Posypka

0,5 kg másla (může být napůl s Herou),

cukr moučka,

mouka,

zpracovat na drobenku, druhý den přimíchat sekané ořechy.

Postup přípravy

Všechny ingredience zpracujte jako klasické kynuté těsto, ale nechte kynout pouze 30–45 minut. Poté vyvalujte dlouhé tenké válečky, které postupně namotejte a upěchujte na dřevěné trdlo. Potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte ze všech stran posypkou s ořechy. Pomalu za stálého točení opékejte na ohni (neměly by být plameny, aby se trdelník nespálil). Z opečeného trdelníku vyfukujte horký vzduch, aby se výrobek nezdeformoval, posypte práškovým cukrem a podávejte nakrájené na kroužky.

 

Přesňáky

Ingredience

hladná mouka,

brambory,

sůl,

na postření rozpuštěné sádlo,

švestková povidla.

Postup přípravy

Brambory uvaříme ve slupce ve slané vodě, oloupeme a nastrouháme na hrubším struhadle. Přidáme mouku a zpracujeme na tužší hladké těsto. Na válu pak odkrajujeme kousky, z nich vytvoříme kuličky, které pak vyválíme válečkem na tenké placičky. Ty pak pečeme na plotně nebo na suché železné pánvi, až se na těstu začnou dělat puchýře. Hotové přesňáky pak zlehka pomažeme rozpuštěným sádlem, natřeme povidlím, zabalíme jako palačinku a podáváme.

Boží milosti

Ingredience

5 žloutků,

5 lžic smetany,

3 lžíce bílého vína,

1 lžíce mletého cukru,

hladká mouka dle potřeby.

Postup přípravy

Na vál nasypeme mouku, vytvoříme důlek a přidáme ostatní ingredience. Vidličkou vše smícháme a ručně zpracujeme, až se budou na těstu dělat puchýře. Vyválíme na tenký plát a kolečkem nebo nožem vykrajujeme obdélníčky, ty pak uprostřed prořízneme a propleteme. Smažíme na tuku a osmažené milosti obalíme v moučkovém cukru

Jidášky

Ingredience

75 dkg polohrubé mouky,

2–3 žloutky,

3–4 dkg droždí,

lžička soli

15 dkg cukru krystal,

12 dkg tuku (hera/máslo),

2,5 dl vlažného mléka,

1 vanilka,

citronová kůra,

1 lžíce rumu,

1 vejce na potírání.

Postup přípravy

Těsto zpracujeme jako klasické kynuté těsto, necháme vykynout hodinu a 45 minut až 2 hodiny, poté na válu lžící odkrajujeme kousky, které vyválíme do tenkých válečků a tvarujeme do smyčky, šneku nebo tzv. brýlí. Na plechu potřeme vajíčkem a dáme péct na 150 –200 °C podle typu trouby. Ještě horké jidášky pokapeme medem a podáváme

Mazanec

Ingredience

50 dkg polohrubé mouky,

2–3 žloutky,

3–4 dkg droždí,

lžička soli,

15 dkg cukru krystal,

12 dkg tuku (hera/máslo),

2,5 dl vlažného mléka,

1 vanilka,

citronová kůra,

1 lžíce rumu,

2 lžíce rozinek,

2 lžíce mandlí,

1 vejce na potírání.

Postup přípravy

Těsto zpracujeme jako klasické kynuté těsto, necháme vykynout hodinu a 45 minut až 2 hodiny, na válu pak vytvoříme 4 malé bochánky, střed mazance rozřízneme ve tvaru malého kříže, na plechu potřeme vajíčkem a dáme péct na 150–200 °C podle typu trouby. Mazanec je vynikající snídaňové pečivo, ale můžete ho servírovat i k odpolední kávě.

Více obrázků

Děkujeme partnerům vinařského projektu KRÁL VÍN České republiky
Vinařství Maděřič

slamove
vrbice1
vrbice2
pálava
bouřka
mikulov
svatý kopeček
vinice2
kraví hora
nová ves
vinice karpaty
sudy žebřík
lahve3
sudy
zelena vinice
kutna hora
Vinice
láhve skládané
sklep
reistna
rybník
archiv
pálava2
lahve